Objektiver til portrett-bryllup

  /  
17. august 2019

Hvilke objektiver egner seg best til bryllupsfotografering? Det er vel ikke en fasit på dette, men jeg kan si litt om hva jeg selv foretrekker ut fra de erfaringer jeg har gjort meg. I utgangspunktet vil jeg anbefale lyssterk optikk, og mens jeg tidligere sverget til zoom optikk som oftest har største blender på f2.8, har jeg etterhvert innsett at dette ikke nødvendigvis er den beste løsningen.
Hvis man fotograferer mest utendørs portretter kan zoom optikk fungere utmerket, men så fort man begynner å fotografere innendørs i mørke omgivelser kommer man for til kort. I kirker og forsamlingslokaler er lyset ofte begrenset, og da er det helt nødvendig å ta andre midler i bruk. Erfaringen har vist meg at det ofte er mye mindre tilgjengelig lys enn det kan se ut til ved første øyekast i slike settinger, og ofte er det ikke ønskelig eller tillatt å benytte blits.

For å bibeholde kvaliteten og holde seg på et rimelig iso nivå, er det at den lyssterke fastoptikkekn kommer til sin rett. Jeg viser her hvilke objektiver jeg bruker og anbefaler til bryllupsfotografering.

Canon 24mm 1.4L MK II
Dette objektivet bruker jeg mest i «trange» omgivelser og til oversiktsbilder. Jeg bruker det også på kvelden under bryllupsfesten, f.eks på bilder fra dansegulvet, og når 35mm objektivet ikke fanger vidt nok.

Canon 35mm 1,4L
Samme bruksområde som 24mm objektivet. Fin til gruppebilder.

Canon 50mm 1.2L
Sitter stort sett på det ene kamerahuset hele dagen. Fungerer til det meste. 
Brukes med varsomhet på de største blenderåpningene p.g.a særdeles liten
dybdeskarphet. Kan med fordel brukes i «live view» mode på speilrefleks kamera på den største blenderen for absolutt beste autofokus.

Canon 70-200 2.8L MKII
Et fantastisk objektiv, hvor alle blir «pene» Man får litt avstand til hendelsene, og kan fotografere litt uten at man nødvendigvis blir lagt merke til. Perfekt til minglebilder, mottakelsen og «portrettene»Det gir også en flott bakgrunns uskarphet i f.eks portretter. Ulempen er at det er utrolig tungt. Om jeg bare fikk beholde bare ett objektiv så er det dette.

Canon 100mm 2.8L Macro
Superskarpt. Til portretter, detaljbilder og litt avstandsbilder f.eks under middagen.

Jeg bruker også en 85mm fastoptikk, samt en 24-70mm 2.8L. 24-70 objektivet er fint når det går unna i svingene, da man kjapt kan zoome inn og ut fra vidvinkel til svak tele.

Ved anledninger benytter jeg også et Fuji kamera, og da spesielt med en 56mm f/1.2 som som har en eventyrlig skarphet og bildedannelse Dette tilsvarer ca 85mm på fullformat. Her skal også nevnes Fuji 35mm 1.4 som blir ca 50m. Jeg har også en Fuji 55-200 i bakhånden hvis 70-200 objektivet «ikke rekker langt nok» Det blir 300mm på fullformat.